115.000 kankerdiagnoses vorig jaar, 4000 minder door coronacrisis

Vorig jaar werd bij 115.000 patiënten kanker vastgesteld. Dat zijn 4000 diagnoses minder dan het jaar ervoor, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De daling komt door het uitstellen van een bezoek aan een arts, het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken en het afschalen van de zorg vanwege de coronacrisis.

Achterstand van 3,5 procent

In maart tot en met mei zijn er bijna een kwart minder kankerdiagnoses gesteld dan gebruikelijk. Veel hiervan is in het najaar ingehaald, aldus IKNL. Vanaf de zomer kwam de reguliere zorg weer op gang en werd bij veel kankersoorten de in het voorjaar ontstane achterstand in diagnoses ingelopen, tot een achterstand van 3,5 procent aan het einde van 2020 ten opzichte van 2019.

De achterstand in het aantal diagnoses borstkanker, die ontstond na het tijdelijk stopzetten van het bevolkingsonderzoek hiernaar, is nog niet ingehaald. Ook het aantal diagnoses darmkanker daalde, deels door de coronacrisis, maar het aantal diagnoses hiervan daalt ook al jaren door de vroege opsporing in het bevolkingsonderzoek.

Vanwege het tekort aan handen en bedden als gevolg van de coronacrisis, moest het ziekenhuis Zuyderland in Heerlen eind vorig jaar belangrijke operaties, zoals niertransplantaties of het verwijderen van tumoren, zelfs uitstellen:.

 

Source: RTL Nieuws

Share this post