AFDELING RADIOTHERAPIE UMCU INTRODUCEERT GEAVANCEERDE TECHNIEK VOOR TOTALE LICHAAMSBESTRALING (TBI)
Radiotherapie UMC Utrecht
Jaarlijks komen circa 20 kinderen in Nederland in aanmerking voor Totale Lichaamsbestraling (TBI) in de voorbereiding voor een stamceltransplantatie. Sinds de gerandomiseerde FORUM trial (Peters et al. J Clin Oncol 2021) een winst in overleving heeft laten zien voor toevoegen van een totale lichaamsbestraling (TBI: Total Body Irradiation) bij kinderen met een hoog-risico acute lymfatische leukemie die transplantatie ondergaan, worden meer kinderen met TBI behandeld.
Tot op heden werden patiënten eenvoudig via voor-achterwaarts opponerende bundels bestraald. Middels de nieuwe techniek kan de dosis in organen of structuren met een verhoogd risico op complicaties, zoals de longen, nieren en ooglenzen verder worden gereduceerd, terwijl het doelgebied een meer homogene dosis krijgt. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van een draaiend tafelblad gecombineerd met aansluitende bestralingsbundels die als een boog om het lichaam heen draaien (3D-VMAT techniek).
Het UMC Utrecht is met deze techniek, ontwikkeld voor lineaire versnellers en onder leiding van radiotherapeut Bianca Hoeben, klinisch fysicus Enrica Seravalli en laborant Mirjam Willemsen-Bosman, een van de koplopers in Europa.
Inmiddels zijn de eerste adolescenten met deze techniek behandeld. In een tweede fase komen ook jongere kinderen in aanmerking. De opgedane kennis wordt gedeeld in de TBI-werkgroep van SIOP-Europe (chair: Bianca Hoeben), waarin 13 landen participeren. Deze werkgroep brengt binnenkort een Europese richtlijn uit met aanbevelingen voor TBI bij kinderen. In de nabije toekomst zal een prospectieve registratie studie de vroege toxiciteit in kaart brengen en vergelijken met de conventionele behandelmethode.
Hierboven de dosisverdeling van onze eerste klinisch patiënt (Groen=80%; Geel=90%; Rood is 110% van de voorgeschreven dosis.)